VIERMELE MERELOR ( Cydia pomonella )

Viermele merelor este un daunator extrem de periculos care ataca fructele de : mar, par, prun, gutui, cais, piersic, nuc producand pagube importante atat in livezi cat si in gradini.

El dezvolta doua generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva complet dezvoltata, intru-un cocon de matase, pe sub scoarta trunchiului , in crapaturile acestuia sau in locul de depozitare a fructelor.

Larvele din generatia I-a apar in luna mai si ataca fructele de 1,5 cm – patrund usor in interiorul fructelor ( prin zona coditei sau zona caliciului ) consuma semintele si apoi trec la al fruct. Fructele astfel atacate raman mici si cad pe sol.

Larvele din generatia II -a apar in perioada 20 iulie – 15 august atacand fructele parguite sau coapte. Fructele mature atacate putrezesc usor si chiar daca ajung la maturitate nu se pastreaza.

Pentru combaterea viermelui merelor se fac tratamente astfel:

–  pentru prima genetratie –  in fenofazele de : scuturarea petalelor, fruct cat o aluna, fruct cat o nuca.

– pentru generatia a doua se fac 2-3 tratamente in perioada iulie –  august cand fructele depasesc 3,5 cm diametru.

Recomandam utilizarea urmatoarelor insecticide :

– ZEBRA  – 0,2 l/ha.

– DELEGATE  – 300 g/ha.

– LASER  – 0,6 l/ha.

– CORAGEN  – 100 – 175 ml/ha.

Tratamentele se fac ,  utilizand produsele alternativ si in combinatie cu fungicide pentru combaterea bolilor si ingrasaminte foliare pentru cresterea si dezvoltarea aparatului foliar si a fructelor, la interval de 7-10 zile intre ele si la fiecare solutie preparata se adauga  adjuvantul    SOLVANT  0,01- 0,05% pentru o eficienta mai buna.

Aveti grija de pomii dumneavoastra!