CALCIUL este un element de baza in dezvoltarea plantelor si mai ales in obtinerea unor productii mari si de calitate la legume si fructe.
CAUZELE aparitiei carentei de calciu sunt :
– o aprovizionare necorespunzatoare a solului cu calciu.
– temperaturile ridicate din timpul verii duc la o aprovizionare deficitara cu calciu a plantelor exact in perioada cresterii intense si formarii fructelor.
– fertilizarea excesiva cu azot si gunoi de grajd determina un consum ridicat de calciu in organele vegetative in detrimentul formarii fructelor.
– seceta sau udarea excesiva influienteaza negativ absorbtia de calciu si fixarea acestuia in plante.
SIMPTOMELE carentei de calciu sunt:
– incetinirea cresterii.
– rasucirea frunzelor.
– dezvoltarea slaba a sistemului radicular.
– varfurile plantelor se atrofiaza si se usuca.
BOLI FIZIOLOGICE aparute datorita carentei de calciu :
– patarea neagra a fructelor de mar.
– arsura marginala a frunzelor.
– putregai apical la tomate , ardei , gogosar , vinete.
– avortatea florilor.
– putregai apical la pepene.
– cresterea deficitara a radacinoaselor – morcov, telina, pastarnac.
PREVENIREA SI TRATAREA CARENTEI DE CALCIU – se face prin aplicarea ingrasamintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.
RECOMANDAM : – foliar – SOLAR CALCIU – 2,0 – 5,0 l /ha( 50ml/10l apa).
– fertigare – GELIASOL CALCIU – 2,5 -5,0 kg/ha(1g/l apa).
Pe perioada de vegetatie se pot efectua 2-5 aplicari la interval de 10 – 14 zile intre ele.
Aveti grija de plantele dumneavoastra!