TRATAMENTE EFICIENTE LA POMII FRUCTIFERI IN FENOFAZELE FRUCT 1-2 cm si FRUCT 2-3 cm.

In cele doua fenofaze , atat la SEMINTOASE cat si la SAMBUROASE se aplica tratamente pentru a preveni si combate boli precum:

– RAPANUL-  este boala care ataca toate partile aeriene ale pomului, insa cele mai grave efecte sunt pe frunze si fructe. Atacul pe frunze porneste de pe dosul acestora sub forma unor pete cenusii – maslinii care cresc in dimensiuni ,dupa care tesutul afectat se brunifica. Pe fructe apar pete  cenusii – maslinii care duc la crapaturi ce favorizeaza aparitia altor boli si atac de daunatori.  Fructele atacate se deformeaza, sunt crapate si  fara aroma.

– FAINAREA- este  boala care ataca mugurii, frunzele, inflorescentele, lastarii si fructele. Apare odata cu pornirea marului in vegetatie – la dezmugurit – sub forma unei paste de culoare alba fainoasa.

Frunzele nu se mai deschid si capata un aspect curbat. Fructele atacate se usuca si cad.

– MONILIOZA – boala este cauzata de ciuperca Monilinia laxa si ataca speciile CAIS, PRUN , CIRES ,VISIN , PIERSIC. Ciuperca ataca : – florile care se usuca si raman prinse pe ramuri.

– lastarii care se brunifica, devin flexibili dar nu se rup.

– lastarii tineri se ofilesc, varful se indoaie in jos si se usuca.

– frunzele tinere cad ducand la desfrunzirea pomului.

– fructele tinere se acopera de un mucegai alb, se  inmoaie si se strica.

– pe trunchiul pomilor apar zone acoperite cu clei.

Monilioza este boala cea mai grava a speciilor samburoase, duce la pierderi mari de flori si afectarea grava a ramurilor, iar netratata poate conduce la uscarea definitiva a  pomului .

– PATAREA ROSIE – boala ataca frunzele pe care se formeaza pete de culoare rosu-inchis , scufundate in interior. Frunzele atacate se usuca si cad , ducand la defoliarea prematura a pomilor si influientand negativ cresterea ramurilor si maturarea lemnului.

Tot in aceste fenofaze trebuie combatuti si daunatorii care apar si anume:

AFIDE – PADUCHI , VIERMI spp. , ACARIENI , MINATORI , VIESPI spp.

Acestea colonizeaza pe ramuri , frunze , patrund in flori apoi in fructe unde distrug semintele si pulpa si duc in final la reducerea considerabila a productiei, punand in pericol si sanatatea pomilor.

Pentru prevenire si combatere recomandam tratamente cu:

– in fenofaza fruct 1-2 cm :

-PACHET TRATAMENT V  – ( pt.10l , 50l si 100l apa) . Pachetul contine fungicid DIFCOR 250 EC si insecticid CORAGEN.

– in fenofaza fruct 2-3 cm :

– PACHET TRATAMENT VI– ( pt.10l , 50l si 100l apa). Pachetul contine fungicide PYRUS si DIFCOR 250 EC , insecticid MOSPILAN si insecticid – acaricid VERTAB.

Pachetele asigura,  printr-o singura stropire,  protectie pomilor fructiferi impotriva bolilor si daunatorilor care apar in aceste doua fenofaze.

Aveti grija de pomii dumneavoastra!