ALTERNARIOZA sau PATAREA BRUNA A FRUNZELOR DE TOMATE. TRATAMENTE EFICIENTE !

Boala este cauzata de ciuperca Alternaria solani si in afara de tomate apare si la cartof, vinete , ardei.

Se dezvolta la temperaturi optime de 25 – 30 grade fiind conditionata de prezenta picaturilor de apa ( condens , roua , ploaie , irigare prin aspersiune ) pe frunze , fructe , tulpini  si de o umiditate relativa a aerului ridicata.

Atacul se manifesta pe frunze , fructe si tulpini . Cele mai mari pagube le produce cand apare in faza de rasad ducand la compromiterea acestuia.

Pe frunze apar pete brune apoi cenusii care se maresc , capata inele concentrice inchise la culoare cu o pasla fina brun – negricioasa.

Boala avanseaza spre varful plantei , frunzele bazale se usuca lasand fructele fara hrana si protectie la arsuri solare.

Pe fructe apar pete concentrice de culoare maro – inchis pana la negru , usor scufundate , cu o pasla fina negricioasa. Afecteaza atat fructele coapte dar si pe cele verzi.

Se recomanda efectuarea de tratamente preventive si curative cu urmatoarele fungicide :

– EVALIA 250 – 50 – 80 ml/100 l apa.( 10ml/10l apa).

– CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2,0 kg/ha.( 20g/10l apa).

– COMBI DUO COBRE – 3,5 kg/ha.( 35g/10l apa).

– PROPIDIN – 1,5 kg/ha.( 15g/10l apa).

– DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha.( 5ml/10l apa).

– TEBUSTAR EW – 0,05%.( 5ml/10l apa).

Un tratament deosebit de eficient se poate face cu :

– PACHET EVALIA LEGUME  – care contine doua fungicide si un ingrasamant foliar pentru cresterea si dezvoltarea plantelor,

Tratamentele se efectueaza utilizand alternativ produsele la interval de 7 – 10 zile intre ele,  in functie de intensitatea infectiei si la fiecare solutie preparata se adauga adjuvantul  SOLVANT – 0,01 -0,05% pentru o eficienta mai mare.

Sa aveti recolte bogate!