PATAREA CAFENIE LA TOMATE (Fulvia fulva)

Patarea bruna – cafenie la tomate este cauzata de ciuperca Cladosporium fulvum.

Este o boala specifica spatiilor protejate ( sere, solarii ) unde plantele atacate pot ajunge chiar si la o afectare de 75-100%.

Atacul incepe pe frunzele plantelor dezvoltate. Semnele bolii apar pe fata frunzei – sub forma de pete galbene, aceste pete au corespondent pe spatele frunzei un puf alb ( in prima zi ) apoi cafeniu si in cele din urma brun – violaceu.

Zonele atacate se necrozeaza ( mor ) , frunzele se usuca de timpuriu ( incepand cu cele bazale ).

Boala afecteaza negativ recolta si calitatea fructelor.

Aparitia bolii este favorizata de : temperaturi ridicate completate de o umiditate de peste 95%, nebulozitate persistenta, lipsa aerisirii la care se adauga si prezenta picaturilor de apa pe frunze.

Transmiterea bolii de la un an la altul se face cu ajutorul resturilor vegetale infectate neridicate la timp.

Se recomanda efectuarea tratamentelor preventive (previn aparitia bolii ) si curative ( stopeaza evolutia bolii ) cu urmatoarele fungicide :

– CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2 kg/ha.

– DITHANE M 45 – 2,0 kg/ha.

– CHAMP 77 WDG – 3,0 kg/ha.

–  DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha.

–  CABRIO TOP – 1,5-2,0 kg/ha.

–  POLYRAM DF – 0,2%.

Un tratament deosebit de eficient se poate efectua cu :

– PACHET EVALIA LEGUME,

ce contine pe langa 2 fungicide cu spectru larg de combatere a bolilor si un ingrasamant foliar pentru

cresterea si dezvoltarea tomatelor.

Produsele se folosesc alternativ prin stropiri la un interval de 7- 10 zile intre ele si la fiecare solutie prepar

ata se adauga adjuvantul SOLVANT – 0,01-0,05% pentru o eficienta mai buna a tratamentului.