VIERMII SARMA ( Agriotes lineatus ).

Viermele sarma este un daunator polifag deosebit de periculos intrucat ataca si distruge : semintele abia germinate, plantutele tinere, rasadurile, plantele si radacinile tuberizate.

Ierneaza in sol ca larva in diferite varste sau ca adult si dezvolta o generatie la 4-5 ani. In cursul perioadei de vegetatie , in lunile aprilie – mai si septembrie – octombrie larvele se mentin in stratul arabil.

Viermii sarma ataca indeosebi plantele prasitoare – PORUMB , FLOAREA SOARELUI , CARTOFI , RADACINOASE , CULTURI IN SERE SI SOLARII.

Alte culturi atacate sunt :TOMATE , SALATA , MORCOV, FASOLE , PORUMB ZAHARAT, SFECLA ROSIE, CEAPA ,CAPSUNI ,CASTRAVETI , VINETE, ARDEI , DOVLECEI , PEPENE , VARZA.

Viermii sarma sapa galerii si se hranesc cu tuberculi de cartof, sfecla rosie, radacini tuberizate de morcov  si in  urma atacului organele afectate putrezesc atat in camp cat si in depozit, sau sunt depreciate calitativ.

La TOMATE( in camp, gradina sau solar ) viermii sarma urca prin radacina, trec in tulpina plantelor si se hranesc la interior. Plantele atacate au cresteri debile, frunzele se ingalbenesc iar in sectiune longitudinala observam daunatorul. In situatia unui atac masiv cultura este compromisa.

Deasemenea, atacul viermilor sarma este periculos in PEPINIERE, SCOLILE DE VITA DE VIE si LIVEZILE TINERE.

Pentru combaterea viermelui sarma recomandam :

–     VIERMOCID.

sau

–    TRIKA EXPERT.

 

Sunt doua insecticide care se prezinta sub forma granulata cu un spectru larg de combatere a daunatorilor de sol.

Actioneaza prin contact si ingestie  si protejeaza  culturile agricole.

Se utilizeaza prin aplicare directa la sol, cu o incorporare superficiala, odata cu semanatul sau plantatul in doza de 10 – 15 kg/ha.

Sa aveti culturi sanatoase!