ROLUL MACRONUTRIENTILOR IN CRESTEREA SI DEZVOLTAREA PLANTELOR.

Macronutrientii sunt substante nutritive care furnizeaza energie plantelor, ajuta metabolismul sau cresterea si dezvoltarea plantelor si fara de care o planta nu isi poate finaliza ciclul de viata.

Principalii macronutrienti necesari pentru plante sunt :

– AZOTUL – intra in constitutia tuturor proteinelor, influenteaza germinarea si cresterea vegetativa, joaca un rol important in fotosinteza, duce la cresterea rapida a frunzelor si ofera culoarea verde plantelor.In cazul unei carente majore de azot frunzele  se ingalbenesc , se brunifica si mor.

Pentru a evita aparitia  carentei de azot recomandam stropiri cu ingrasaminte foliare : AMINOFEED SUPER,    ALGASTIM +ME,     SOLAR VERDE,    SOLFERT 30-10-10 +ME,     SOLAR MAXIMIL ,  SOLAR 14-7-7 +ME.  De asemenea  se utilizeaza si ingrasamintele de tip GEL in instalatiile de picurare : GELIASOL 36-0-0 +ME,   GELIASOL 40-10-10 +ME,     GELIASOL 31-11-11 +ME.

– FOSFORUL – este esential pentru dezvoltarea  sistemului radicular, ajuta la fructificare si formarea semintelor, ofera rezistenta plantelor asupra patogenilor. Plantele afectate de lipsa fosforului isi incetinesc cresterea,au radacini slabite si lastari subtiri iar frunzele au o culoare verde- albastruie – violacee spre rosiatica.

Pentru a evita aparitia carentei de fosfor recomandam stropiri cu ingrasaminte foliare : SOLFERT 11-52-5 +ME,     AGRI PHITE 600.      In instalatiile de picurare ingrasaminte de tip GEL : GELIASOL 13-66-13 +ME.

 

– POTASIUL – imbunatateste forma si culoarea fructelor si legumelor, mareste rezistenta plantelor la frig, seceta, la boli si daunatori, mareste rezistente fructelor si legumelor la transport si pastrare.

Deficienta de potasiu se manifesta prin cloroze de-a lungul marginilor frunzei urmate de rasucurea si brunificarea varfului. Plantele afectate sunt oprite din crestere ,tulpina este firava, recolta este slaba si de calitate proasta.

Recomandam stropiri cu ingrasaminte foliare : SOLFERT 10-5-40 +ME ,    AGRI PHITE 600.   In instalatiile de picurare utilizarea ingrasamintelor de tip GEL : GELIASOL 17-10-56 +ME.

Pe perioada de vegetatie a plantelor pentru a asigura nutritia cu toate cele 3 elemente se pot utilixa ingrasaminte foliare compexe : SOLFERT 20-20-20 +ME,   SOLFERT ALGA 18-19-20 +ME,    SOLAR GEL 23-23-23 +ME,      SOLAR MAGNUM 20-20-20 +ME,     AGRI PHITE 600.     In instaletiile de picurare  : GELIASOL 25-25-25 +ME,    GELIASOL 13-63-0 + 11CaO +ME,    GELIASOL 0-42-42 +ME.

Raportul optim intre elementele nutritive asigura o recolta mai mare si de buna calitate.

Sa aveti recolte bogate!