CULTURA DE GRAU – TRATAMENTE SAMANTA !

O CULTURA PROFITABILA INCEPE CU O SAMANTA TRATATA !

Va reamintim principalele boli care sunt combatute prin tratarea semintelor :

– MALURA COMUNA (Tilletia sp. ) – atacate in primele faze de vegetatie , plantele prezinta o stagnare in crestere , infratire slaba si o coloratie verde-albastruie. Spicele au aspect dezordonat lasand semintele expuse. Boabele atacate sunt mai bombate , iar continutul acestora este inlocuit cu o masa de spori de culoare neagra si cu un miros de peste alterat. In timpul recoltatului boabele se sparg , sporii sunt eliberati – o parte adera la boabele sanatoase iar o parte raman in sol producand noi infectii.

– FUZARIOZA ( Gibberella zeae ) – se manifesta inca din faza de plantula , cand pe tulpinitele plantelor apar pete brune care duc la putrezirea acestora. Cand apare in faza de infratire plantele prezinta brunificari la baza tulpinii , raman mici si formeaza spice slab dezvoltate de culoare bruna. Atacul cel mai grav se manifesta in faza de inspicare cand apare albirea si inrosirea spicelor. Boabele sunt sistave si isi pierd facultatea germinativa. Raspandirea de la un an la altul este asigurata de semintele infectate.

Pentru a preveni aparitia acestor boli recomandam :

TRATAREA SEMINTELOR DE GRAU INAINTE DE SEMANAT cu urmatoarele fungicide :

– ORIUS 2 WS – 1,5 kg/tona de samanta.

SAU

– VITADIN SEED 6 FS – 0,5 l/tona de samanta.

Produsele au actiune sistemica asupra agentilor patogeni. Asupra semintelor si plantutelor au un efect protector de lunga durata , determinand in acelasi timp si o crestere mai viguroasa in primele faze de vegetatie.

Pentru germinarea semintelor si apoi dezvoltarea embrionului si a tinerelor plantute este esential a utiliza impreuna cu fungicidul si ingrasamant starter si anume :

– GERMINATOR – 1,5 l/tona de samanta – are in compozitie azot , cupru , mangan , zinc  – plantele vor fi aprovizionate cu elemente nutritive inca de la inceputul rasaririi si vor dezvolta un sistem radicular bogat.

Aveti grija de culturile dumneavoastra !