PUTREGAIUL CENUSIU LA LEGUME – Botrytis cinerea

Este una dintre cele mai pagubitoare boli ale legumelor cultivate in spatii protejate – sere , solarii , dar apare si in camp si gradini in anii cu multe precipitatii.

Legumele afectate de aceasta boala sunt : tomate , ardei , castraveti , vinete , salata etc.

La TOMATE simptomele apar pe fructele verzi incepand de la codita ( fructele se inmoaie transformandu-se intr-o masa apoasa, pielita se crapa si apar scurgeri si pete cenusii  ; tulpinile se frang usor iar pe frunze apar pete de culoare bruna acoperite de un puf ( mucegai ) alb –  cenusiu.

La CASTRAVETI semnele bolii se observa pe tulpina si fructe sub forma unor pete de culoare verde – cenusie acoperite de un puf alb – cenusiu . Fructele incep sa putrezeasca usor incepand de la varf.

La ARDEI semnele apar pe fructele verzi incepand de la codita – apar pete cenusii , fructele se inmoaie , pielita se crapa si apar scurgeri. Pe celelalte organe apar pete  de culoare bruna alungite si acoperite de un puf alb – cenusiu.

Factorii care favorizeaza aparitia bolii sunt : aerisirea necorespunzatoare a spatiilor protejate , ranirea plantelor la efectuarea lucrarilor de copilit , carnit , desfrunzit, exces de umiditate , exces  sau careanta de elemente nutririve , nebulozitate persistenta.

Pentru prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu recomandam tratamente cu urmatoarele fungicide : – MERPAN  80 WDG – 0,15%.

– DIFCOR 250 EC – 0,5 l/ha.

– SIGNUM – 1,5 kg/ha.

– SWITCH 62,5 WG – 0,8 kg/ha.

– TELDOR – 0,8 l/ha.

Un tratament foarte eficient se poate face cu :

– PACHET EVALIA LEGUME –  contine doua fungicide cu spectru larg de combatere a bolilor + un

ingrasamant foliar pentru crestea si dezvoltarea plantelor.

Tratamentele se executa ,  utilizand alternativ produsele, la interval de 7 – 10 zile intre ele si la

fiecare solutie preparata se adauga adjuvantul SOLVANT  0,01 – 0,05% pentru o mai buna eficienta.

Aveti grija de plantele dumneavoastra!