CUM PREVENIM SI COMBATEM MANA LA CULTURA DE TOMATE !

MANA TOMATELOR  – Phytophthora infestans.

Este una dintre cele mai grave si frecvente boli ale tomatelor fiind prezenta in toate tipurile de cultura – SERE , SOLARII , GRADINA , CAMP.

Conditiile care favorizeaza aparitia bolii sunt temperaturile  intre 15-18 grade si umiditatea ridicata a aerului peste 80%.

SIMPTOMELE manei sunt :

– PE FRUNZE – apar pete circulare cu aspect neregulat de coloare verde- galbuie cu aspect umed. Ulterior devin cenusii brune iar pe partea inferioara apare un puf fin si albicios. In cateva zile tesutul din zona petelor se necrozeaza , frunzele se usuca.

– PE TULPINA – apar pete mici cu forma ovala si culoare cenusiu – bruna , se extind treptat, inconjoara tulpina care se frange si putrezeste.

– PE FRUCTE – in toate stadiile de dezvoltare la codita apar pete neregulate , usor adancite de culoare verde-maslinie. Apoi capata o culoare bruna si se extind pe portiuni mari din fruct. Pe suprafata petelor apare si puf fin albicios iar fructele afectate se desprind usor si cad prematur din cauza putrezirii coditei.

Pentru PREVENIREA si COMBATEREA manei recomandam tratamente cu urmatoarele fungicide:

– ARMETIL COBRE– 2,5 kg/ha.

– CAPTADIN 80 WDG – 0,15%.

– CUPRIDIN 50 WP – 1,5 kg/ha.

– COMBI DUO FORTE – 2,5 l/ha.

– COMBI DUO COBRE – 3,5 kg/ha.

Un tratament deosebit de eficient se poate face cu :

– PACHET EVALIA LEGUME – contine doua fungicide si un ingrasamant foliar.( pt. 10 l sau 100 l apa)

Tratamentele se efectueaza utilizand alternativ fungicidele , la interval de 7 – 10 zile intre ele , in functie de aparitia si intensitatea atacului bolii. Pentru o eficienta mai mare a tratamentului la fiecare solutie preparata adaugati adjuvantul SOLVANT – 0,05%.

Aveti grija de culturile dumneavoastra!