POMI FRUCTIFERI IN GRADINA – PENTRU INCEPATORI !

TRATAMENTE LA SEMINTOASE SI SAMBUROASE IN FENOFAZELE –  SCUTURARE PETALE FLORI SI FORMARE FRUCT 0,5cm.

In cele doua fenofaze , atat la SEMINTOASE cat si la SAMBUROASE se aplica tratamente pentru a preveni si combate boli precum:

RAPANUL-  este boala care ataca toate partile aeriene ale pomilor , insa efectele cele mai grave sunt pe frunze si fructe. Pe dosul frunzelor apar pete cenusii – maslinii  , care cresc in dimensiuni si duc la brunificarea tesutului. Pe fructe apar pete cenusii – maslinii care duc la crapaturi ce favorizeaza aparitia altor boli si atac de daunatori. Fructele afectate se deformeaza , sunt crapate si fara aroma.

FAINAREA – este boala care ataca mugurii , frunzele , inflorescentele , lastarii si fructele. Apare odata cu pornirea in vegetatie , la dezmugurit , sub forma unei paste de culoare alba fainoasa. Frunzele nu se mai deschid si capata un aspect curbat iar fructele atacate se usuca si cad.

MONILIOZA – atacul se manifesta pe ramuri , frunze , flori si fructe iar in primaverile reci si ploioase ramurile cu frunze si flori se vestejesc in numar mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determina o putrezire a pulpei si productia este compromisa.

PATAREA ROSIE – boala ataca frunzele pe care se formeaza pete de culoare rosu-inchis , scufundate in interior. Frunzele atacate se usuca si cad , ducand la defoliarea prematura a pomilor si influientand negativ cresterea ramurilor si maturarea lemnului.

Tot in aceste fenofaze trebuie combatuti si daunatorii care apar si anume:

AFIDE – PADUCHI , VIERMI spp. , ACARIENI , MINATORI , VIESPI spp.

Acestea colonizeaza pe ramuri , frunze , patrund in flori apoi in fructe unde distrug semintele si pulpa si duc in final la reducerea considerabila a productiei, punand in pericol si sanatatea pomilor.

Pentru prevenire si combatere recomandam tratamente cu:

PACHET TRATAMENT III si IV – POMI FRUCTIFERI ( pt.10 l sau 100 l apa).

Pachetul contine: – CAPTADIN WDG – fungicid de contact cu actiune preventiva si curativa asupra unui larg spectru de ciuperci fitopatogene.

– TOPSEN EXTRA – fungicid sistemic- translaminar pe baza de ciprodinil, cu actiune preventiva dar si curativa impiedicand penetrarea si cresterea miceliului ciupercilor in tesuturi.

– MICROTHIOL SPECIAL – fungicid pe baza de sulf , ce actioneaza prin contact asupra agentilor patogeni, avand efect preventiv si curativ.

– ZEBRA – insecticid piretroid  pe baza de lambda cihalotrin cu actiune prin contact si ingestie asupra daunatorilor.

Pachetele asigura,  printr-o singura stropire,  protectie pomilor fructiferi impotriva bolilor si daunatorilor care apar in aceste doua fenofaze.

Aveti grija de pomii dumneavoastra!