MANA LA VITA DE VIE – TRATAMENTE PENTRU PREVENIRE SI COMBATERE !

MANA VITEI DE VIE – Plasmopara viticola.

Mana alaturi de fainare si putregai este considerata una dintre cele mai pagubitoare boli ale vitei de vie. In anii ploiosi in lipsa tratamentelor corespunzatoare mana duce la pierderea totala a recoltei , debilitarea plantelor de vita de vie si chiar uscarea acestora.

Atacul bolii se manifesta pe toate organele aeriene : FRUNZE, LASTARI TINERI, CARCEI, FLORI, CIORCHINI SI BOABE.

PE FRUNZE – pe fata superioara apar pete galbui iar pe partea inferioara in dreptul petelor se observa un puf albicios. Zonele atacate dupa cateva zile devin brune si se usuca.

PE CIORCHINI – infectia patrunde prin cozile inflorescentelor, prin flori sau prin partea mai dezvoltata a coditei boabelor. Ciorchinii se ingalbenesc si se acopera cu un miceliu de culoare alba.

PE BOABE – infectia patrunde prin codita bobului cat si prin diferite rani produse de insecte sau grindina. Boabele atacate se brunifica , se zbarcesc, se desprind usor si cad.

Atacul tarziu asupra boabelor in parga duc la neacumularea de zahar si obtinerea de vinuri de proasta calitate .

TRANSMITEREA BOLII se face prin frunzele cazute pe sol , de aceea se recomanda strangerea frunzelor toamna , mentinerea solului curat de buruieni si efectuarea la timp a lucrarilor specifice: legat , desfrunzit, copilit , carnit.

Pentru PREVENIREA SI COMBATEREA manei recomandam tratamente cu urmatoarele fungicide:

– ALLEATO 80 WG – 250g/hl.

– ALLEATO TRIPLE – 300-500 g/100l apa.

– ARMETIL COBRE –2,5 kg/ha.

– CUPRIDIN – 1,5-2,0 kg/ha.

– DITAN – 2,0 kg/ha.

– COMBI DUO COBRE – 4,0 kg/ha.

Tratamentele se fac, utilizand alternativ fungicidele, la interval de 7-10 zile intre ele si la fiecare solutie preparata se adauga adjuvantul SOLVANT – 0,05% pentru o aderare si parundere mai buna  in frunze a substantelor.

Aveti grija de vita de vie!