– MANA DE SOL ( Phytophthora parasitica ) – CADEREA PLANTUTELOR ( Pythium ultimum )

Cele doua boli apar in special in spatiile protejate – sere, solarii etc.- dar pot aparea si in spatii deschise , gradini .  Se intanlesc la cele mai importante specii legumicole : tomate , castraveti , vinete , ardei , varza. Conditiile favorabile dezvoltarii bolilor sunt umiditatea excesiva si temperaturile ridicate.

MANA DE SOL – sau putrezirea radacinilor, tulpinilor si fructelor se manifesta astfel:  in prima faza se brunifica varful radacinii principale si a celor secundare urmata de brunificarea bazei tulpinii , vestejirea si moartea plantelor. Pe frunze apar pete verzi cenusii care se maresc si duc la caderea aparatului foliar. Fructele capata un aspect marmorat cu un putregai umed pe suprafata lor, ele nu ajung la coacere , se strica si cad pe jos.

CADEREA PLANTUTELOR  – se datoreaza unei ciuperci si provoaca  putrezirea plantutelor de rasad. Apare de la colet ( zona dintre radacina si tulpina ) spre radacina si spre tulpina. Odata instalata boala plantutele atacate sunt distruse , ele sunt verzi dar  radacina si o zona din colet si tulpina este putrezita si macerata. Plantutele se culca sau se prabusesc pe pamant.

Pentru prevenirea si combaterea acestor boli recomandam urmatoarele tratamente :

– Dezinfectarea solului cu 2 – 3 zile inainte de semanat cu fungicide :

–  CAPTADIN 80 WDG – 0,15%      sau

– TOPSIN – 0,1%                   sau

– FOLPAN – 0,2%

Solul se umecteaza cu solutie – 3,0-5,0 l/mp.

– Dupa semanat la primul udat se uda substratul cu PREVICUR ENERGY – 0,1% – 3,0 l solutie/mp.

– Dupa rasarire cand plantutele au 2-3 frunze adevarate se stropesc cu PREVICUR ENERGY – 0,1% + un ingrasamant foliar AMINOFEED SUPER – 0,3- 1,0%.

– La repicare – tratarea solului inainte de repicare cu unul dintre fungicidele : PREVICUR ENERGY – 0,1% sau FOLPAN – 0,2% sau CAPTADIN 80 WDG – 0,15% – se stropeste solul cu 4,0-5,0 l solutie /mp.

– Dupa repicare se aplica plantelor un tratament cu fungicid CAPTADIN 80 WDG – 0,15% + ingrasamant foliar AMINOFEED SUPER – 0,3-1,0 %.

Pe perioada de vegetatie se continua cu tratamentele cuprinse in  schema de tratamente a fiecarei culturi.

Sa aveti recolte bogate!