FOCUL BACTERIAN ( Erwinia amylovora ). – PREVENIRE SI COMBATERE!

Este boala cea mai periculoasa care ataca specii de MAR , PAR , GUTUI , ZMEUR.

Aparitia bolii este favorizata de urmatoarele conditii meteorologice : vant , precipitatii , umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atmosferica intre 10 si 30 de grade.

Primele semne apar inca de la inflorit , florile care abia au legat se ofilesc si se usuca  – capata o culoare bruna – negricioasa.

De la floare bacteria trece la lastari care se ofilesc si capata culoarea bruna.

Fructele mici capata culoarea bruna sau neagra, se usuca si cad.

Pomii atacati de focul bacterian arata de parca ar fi parjoliti de foc , iar netratarea la timp poate duce la uscarea lor in doar cateva luni.

Pentru prevenirea si combaterea bolii se efectueaza urmatoarele tratamente:

  1. 1.REPAUS VEGETATIV – fungicid pe baza de cupru :

–  CUPRIDIN  50 WP– 1,5-2,0 kg/ha ( 20g/10l apa).

Cupridinul contine 50% cupru din hidroxid de cupru , este un fungicid de contact cu actiune preventiva  si spectu larg de actiune. Prezinta o buna aderenta la suprafata pomilor.

Se pot face 2-3 tratamente – primul in TOAMNA dupa caderea aproximativ a jumatate din frunze   si apoi pe PERIOADA DE IARNA la o temperatura  peste 5 grade si soare.

2.DESCHIDERE 20% DIN FLORI – INFLORIRE COMPLETA – fungicid pe baza de fosetil de aluminiu :

–    ALLEATO 80 WG     – 2,0 kg/ha ( 20g/10l apa).

Este un fungicid sistemic  cu o mare capacitate de patrundere in planta si o mobilitate buna in toate tesuturile plantei. Protejaza atat cresterile tratate cat si pe cele nou aparute dupa tratament. Are actiune preventiva si curativa.

Aveti grija de pomii dumneavoastra!