CULTURA DE VINETE – BOLI – TRATAMENTE RECOMANDATE.

– MANA – pe partea superioara a frunzelor apar pete mari de culoare galbena. Pe partea inferioara, in dreptul petelor, apare un puf albicios. Petele se extind, se unesc iar frunzele se usuca.

 

-OFILIREA VASCULARA – apare de obicei cand plantele infloresc sau fructifica. Plantele se ofilesc treptat, fructele raman mici, este stagnata cresterea si in final se usuca complet.

– ANTRACNOZA – pe fructe apar pete circulare de culoare bruna . Tesuturile afectate se scufunda si putrezesc distrugand fructele.

– FAINAREA – atacul incepe pe frunzele bazale care se acopera cu pasla alba micelara. Tesuturile afectate se brunifica iar frunzele atacate se usuca in intregime.

-PUTREGAIUL CENUSIU – simptomele bolii apar pe toate organelle plantei : la baza tulpinii apar zone de culoare bruna usor scufundate in tesut  ; florile atacate putrezesc si se acopera cu un puf cenusiu ; pe fructele coapte in zona coditei apar pete apoase acoperite cu puf cenusiu. In urma atacului fructele sunt distruse.

Recomandam tratamente cu urmatoarele fungicide:

– ARMETIL M – 2,5 kg/ha.                                                                                                             .

– CUPRIDIN 50 WP – 1,5 – 2 kg/ha.

– COMBI DUO COBRE – 3,5 kg/ha.

– TOPSIN – 0,05  – 0,1%.

– CUPROXAT FLOWABLE – 5,3 l/ha.                                  

  • -ORTIVA TOP – 1,0 l/ha.
  • -CIDELY – 1,0 l/ha.

Un tratament deosebit de  eficient se poate face cu  PACHET EVALIA LEGUME  care contine pe  langa 2 fungicide si un ingrasamant foliar.

Produsele se folosesc alternativ prin stropiri la intervale de 7-10 zile intre ele. La fiecare solutie preparata adaugati adjuvantul SOLVANT –  0,01-0,05%  pentru o mai buna eficienta a tratamentului.

Sa aveti culturi  sanatoase!