COMBATEREA DAUNATORILOR LA LEGUMELE CULTIVATE IN SERE SI SOLARII.

 

In aceasta perioada legumele sunt plantate, cresc si se dezvolta in spatii protejate – sere si solarii.

Pentru rasaduri si recolte sanatoase si bogate este necesara protejarea legumelor de daunatori.

Mediul cald din spatiile protejate favorizeaza aparitia daunatorilor care ataca plantele, sunt principalii vectori de transmitere a bolilor si in final pot duce la distrugerea intregii culturi.

Va prezentam  principalii daunatori ce apar in spatiile protejate si masurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea lor.

 

– MUSCULITA ALBA DE SERA ( Trialeurodes vaporariorum) – formeaza colonii pe spatele frunzelor, le ataca prin intepare si sug sucul celular. Frunzele se ofilesc, se ingalbenesc, se usuca si apoi cad, stagnand cresterea plantei si aparitia de ciuperci daunatoare.

 

– MOLIA TOMATELOR  sau TUTA ABSOLUTA – larvele rod zona de mijloc dintre epidermele frunzei realizand o zona minata sub forma de pata ovala in interiorul frunzei. Produce pagube inseminate putand duce pana la compromiterea totala a culturii.

– OMIDA FRUCTELOR ( Helicoverpa armigera) – atacul incepe din faza de larva cu roaderea frunzelor, apoi omida patrunde in fruct hranindu-se cu pulpa fructului si ducand la deprecierea calitativa si cantitativa a productiei.

–  TRIPSUL CALIFORNIAN ( Frankliniella occidentalis)

– este o insecta periculoasa care ataca toate organele plantelor. Prin intepare el provoaca avortarea florilor, incetinirea cresterii plantelor si transmiterea de boli grave.

– ACARIANUL ROSU COMUN ( Tetranychus urticae) – inteapa organele plantelor, frunze, flori, se hraneste cu sucul celular  ducand la uscarea lor.

Pentru combaterea acestor daunatori recomandam stropiri cu unul dinte  urmatoarele insecticide:

– TALSIOR – 0,5 – 0,7 l/ha.

–  MAVRIK – 0,5 l/ha/1000 l apa.

– CORAGEN – 100 – 175 ml/ha.

– LASER – 0,6 l/ha/1000 l apa.

– MOVENTO – 0,75 l/ha.

– VERTAB – 0,08 %.

– MILBEKNOCK – 0,075%.

– AFFIRM – 1,5 kg/ha.

Tratamentele se aplica , utilizand produsele alternativ, la intreval de 7-10 zile intre ele  – preventiv sau curativ – in functie de aparitia daunatorului si intensitatea atacului.

Tot in spatiile protejate apar si daunatorii de sol si anume : viermele sarma, coropisnita si limaxul.

Combaterea acestora se face cu insecticide granulate,  aplicate prin incorporare superficiala sau presarare pe langa plante , si anume :

–  TRIKA EXPERT – 10-15 kg/ha.

– COROCID SUPER – 20,0 kg/ha.

– AGROSAN  B. – 15,0 kg/ha.

Aveti grija de culturile dumneavoastra!