CEI MAI PERICULOSI DAUNATORI LA PRUN !

VIERMELE PRUNELOR ( Cydia funebrana) – este un daunator periculos care poate diminua productia chiar si cu 80% . Viermele sapa galerii in fructele atacate consumand atat pulpa cat si samburele.Are 2 generatii pe an si ierneaza in scoarta pomilor in stadiu de larva matura intr-un cocon de matase. Fructele atacate se coc premature , se stafidesc iar unele prune prezinta zone cu clei pe ele.

VIESPEA SAMBURILOR DE PRUN ( Eurytoma schreineri ) – ataca fructele de prun imediat dupa legat (inceputul scuturarii petalelor) . Femelele de viespe depun ouale direct in samburele crud. Larvele se hranesc cu continutul samburelui si dupa un timp fructele raman mici si capata culoarea mov deschis.

MOLIA PIELITEI FRUCTELOR ( Adoxophyes orana ) – atacul incepe primavara cand omida se hraneste cu muguri ,  frunze si inflorescente , apoi la adapostul frunzelor pe care le fac cornet , consuma pielita fructelor.Fructele atacate putrezesc usor si cad , provocand pagube insemnate.

PADUCHELE CENUSIU AL PRUNULUI ( Hyalopterus pruni ) – are 12-15 generatii pe an , ierneaza in stadiu de ou la baza mugurilor sau pe suprafata acestora , inteapa si sug sucul celular din organele atacate. Acestea se ingalbenesc, se usuca si cad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru prevenirea si combaterea acestor daunatori se recomanda efectuarea de tratamente in perioada de repaus vegetativ si in perioada de vegetatie.

Recomandam urmatoarele insecticide :

– LASER – 0,6 l/ha.

– DELEGATE – 0,3 kg/ha.

– MAVRIK – 0,5 l/ha.

– MOSPILAN – 0,450 kg/ha.

– MOVENTO – 1,875 l/ha.

La o stropire impreuna cu insecticidul putem aplica si fungicid pentru combaterea bolilor , ingrasamant foliar pentru dezvoltarea aparatului foliar si a fructelor si adjuvant Solvant pentru o mai buna eficienta a tratamentului.

Aveti grija de pomii  dumneavoastra!