CAND PLANTAM IN SOLAR SA NU UITAM DE DAUNATORII DIN SOL!

VIERMII SARMA ( Agriotes spp.).

Viermele sarma este un daunator polifag deosebit de periculos intrucat ataca si distruge : semintele abia germinate, plantutele tinere, rasadurile, plantele si radacinile tuberizate.

IERNEAZA IN SOL ca larva in diferite varste sau ca adult si dezvolta o generatie la 4-5 ani. In cursul perioadei de vegetatie , in lunile aprilie – mai si septembrie – octombrie larvele se mentin in stratul arabil.

Viermii sarma ataca indeosebi plantele prasitoare – PORUMB , FLOAREA SOARELUI , CARTOFI , RADACINOASE , CULTURI IN SERE SI SOLARII.

Alte culturi atacate sunt :TOMATE,SALATA , MORCOV, FASOLE, PORUMB ZAHARAT, SFECLA ROSIE, CEAPA ,CAPSUNI ,CASTRAVETI , VINETE, ARDEI , DOVLECEI , PEPENE , VARZA.

Viermii sarma sapa galerii si se hranesc cu tuberculi de cartof, sfecla rosie, radacini tuberizate de morcov  si in  urma atacului organele afectate putrezesc atat in camp cat si in depozit, sau sunt depreciate calitativ.

La TOMATE( in camp, gradina sau solar ) viermii sarma urca prin radacina, trec in tulpina plantelor si se hranesc la interior. Plantele atacate au cresteri debile, frunzele se ingalbenesc iar in sectiune longitudinala observam daunatorul. In situatia unui atac masiv cultura este compromisa.

Pentru combaterea viermelui sarma recomandam :

–     VIERMOCID.

Este un insecticid care se prezinta sub forma granulata cu un spectru larg de combatere a daunatorilor.  Actioneaza prin contact si ingestie  si protejeaza  culturile agricole.

Se utilizeaza prin aplicare directa la sol, cu o incorporare superficiala, odata cu semanatul sau plantatul in doza de 10 – 15 kg/ha.

COROPISNITA (Gryllotalpa Gryllotalpa)

Produce pagube mari in sere, solarii, rasadnite si pe camp la o gama larga de culturi de legume: tomate , ardei , vinete , conopida , morcovi , salata , varza etc.

Traieste si ataca in sol iar la suprafata se vad urmarile si anume:

– plante ofilite carora le-au fost roase radacinile.

– rasadurile abia plantate retezate la nivelul coletului.

– in rasadnite mananca semintele si ramane locul gol fara plante rasarite.

– rasaduri dislocate din cauza galeriilor pe care le sapa in sol.

Pentru combaterea coropisnitei recomandam insecticidul :

COROCID SUPER.

Se prezinta sub forma de granule si se utilizeaza in doza de 20 kg/ha, aplicandu-se prin incorporare superficiala in sol, prin imprastiere uniforma in benzi sau  sub forma de gramajoare la baza plantei. Are efect rapid si de lunga durata.

Aveti grija de plantele dumneavoastra!