BOLI LA RASADURILE DE LEGUME ! TRATAMENTE EFICIENTE !

Dragi legumicultori!

Astazi va reamintim doua boli extrem de periculoase pentru culturile de legume si anume:

– MANA DE SOL  ( Phytophthora parasitica )

– CADEREA PLANTUTELOR ( Pythium ultimum )

Cele doua boli apar in special in spatiile protejate – sere, solarii etc.- dar pot aparea si in spatii deschise , gradini .  Se intanlesc la cele mai importante specii legumicole : TOMATE,CASTRAVETI, VINETE , ARDEI,VARZA. Conditiile favorabile dezvoltarii bolilor sunt umiditatea excesiva si temperaturile ridicate.

Transmiterea celor doua boli de la un an la altul se face prin sporii de rezistenta ai ciupercii din sol iar in vegetatie , de la o planta la alta , prin sporii dusi de apa din sol.

MANA DE SOL – sau putrezirea radacinilor, tulpinilor si fructelor se manifesta astfel:  in prima faza se brunifica varful radacinii principale si a celor secundare urmata de brunificarea bazei tulpinii , vestejirea si moartea plantelor. Pe frunze apar pete verzi cenusii care se maresc si duc la caderea aparatului foliar. Fructele capata un aspect marmorat cu un putregai umed pe suprafata lor, ele nu ajung la coacere , se strica si cad pe jos.

CADEREA PLANTUTELOR  – se datoreaza unei ciuperci si provoaca  putrezirea plantutelor de rasad. Apare de la colet ( zona dintre radacina si tulpina ) spre radacina si spre tulpina. Odata instalata boala plantutele atacate sunt distruse , ele sunt verzi dar  radacina si o zona din colet si tulpina este putrezita si macerata. Plantutele se culca sau se prabusesc pe pamant.

Pentru prevenirea si combaterea acestor boli recomandam urmatoarele tratamente :

– DEZINFECTAREA SOLULUI cu 2 – 3 zile inainte de semanat cu fungicide :

–  CAPTADIN– 0,15%( 15g/10l apa)    sau

– FOLPAN 80 WDG – 0,15 %( 15g/10l apa).

Solul se umecteaza cu solutie – 3,0-5,0 l/mp.

– DUPA SEMANAT la primul udat se uda substratul cu PREVICUR ENERGY – 0,1%( 10ml/10l apa) – 3,0 l solutie/mp.

– DUPA RASARIRE cand plantutele au 2-3 frunze adevarate se stropesc cu PREVICUR ENERGY – 0,1%(10ml/10l apa) si a doua zi cu ingrasamant foliar AMINOFEED SUPER – 20ml/10l apa.

– LA REPICARE – tratarea solului inainte de repicare cu unul dintre fungicidele : PREVICUR ENERGY – 0,1%(15ml/10l apa) sau CAPTADIN– 0,15%(15g/10l apa) – se stropeste solul cu 4,0-5,0 l solutie /mp.

– DUPA REPICARE se aplica plantelor un tratament cu fungicid CAPTADIN– 0,15% (15g/10l apa)+ ingrasamant foliar AMINOFEED SUPER – 20ml/10l apa.

In vegetatie se continua cu tratamente in functie de bolile care pot aparea.

Aveti grija de plantele dumneavoastra!