BOALA PETELOR DE BRONZ – TSWV .

Boala este o viroza ( provocata de virusi ) periculoasa care afecteaza atat aparatul foliar cat si fructele la o gama larga de legume si anume : ardei , tomate, vinete, cartof , telina , salata , spanac , fasole etc.

Raspandirea bolii de la o planta la alta este facuta de insectele denumite  TRIPSI ( tripsul tutunului si tripsul californian ).

Semnele atacului la ARDEI se manifesta  pe :

– frunze –  se deformeaza , ingalbenesc , apoi capata aspectul de bronz , apar pete de decolorare                ( clorotice ) , unele neregulate , altele circulare de culoare neagra- verzui-galbuie.

– pe tulpini si varfurile de crestere apar leziuni de culoare neagra la nivelul epidermei.

– pe fructe apar pete circulare ce se scufunda , pe fructele coapte apar pete galbene cu inele concentrice si fructele atacate sunt depreciate calitativ.

Semnele atacului la TOMATE se manifesta astfel :

– plantele atacate au crestere debilitara , frunzele sunt curbate in jos si prezinta pete asemanatoare bronzului , pe fructe apar pete inelare rosii sau galbene.

Masuri de prevenire si combatere a bolii : eliminarea si distrugerea plantelor atacate din cultura , combaterea buruienilor , aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de tripsi.

Insecticidele recomandate pentru prevenire si combatere sunt :

– LASER – 0,6 l/ha.

– MOSPILAN – 0,250 kg/ha.

– FOSTOC – 0,2 l/ha.

– BENEVIA – 0,75 l/ha.

– MAVRIK – 0,5 l/ha.

Tratamentele se efectueaza folosind alternativ produsele la interval de 7 – 10 zile intre ele iar la fiecare solutie preparata se adauga adjuvantul SOLVANT 0,01 – 0,05 % pentru o mai buna eficienta.

Sa aveti recolte bogate!